Küflü ve yumuşaksa kâbusu yaşatır! Avustralyalı Doktor: “Peynir olur, salça olmaz” Posted on Kasım 4, 2024Author admin 0 Gıda güvenliği bilimcisi Rozita Vaskoska’ya nazaran, şayet küflenen besin yumuşak ve nemliyse, eser katiyen çöpe atılmalı. Sert ve küflü bir peynirin, küfü kesilerek de tüketilebiliyor. Vaskoska, bu durumun salça için asla geçerli olmadığını da vurguluyor. Uzman isim, ”Küfün ürettiği toksinler, yiyeceğin derinliklerine kadar nüfuz edebilir. Bu durum, besin zehirlenmelerine yer hazırlar. Küflenen salçayı bir daha kullanmamak en doğrusu” diyor. Salça üzere yumuşak dokulu besinlerde oluşan küf, ‘mikotoksin’ ismi verilen zehirli hususlar oluşturabiliryor. Mikotoksinler, tüketim ölçüsüne bağlı olarak çeşitli hastalıklara, hatta mevte bile sebebiyet verebiliyor. Küf, bitki yahut hayvansal unsurlar üzerinde yaşayan mikroskobik mantarlara verilen isimdir. Birden fazla vakit çıplak gözle görülebilen bu mikroorganizmalar, uygun sıcaklık ve nem şartlarında süratle çoğalarak sporlar oluşturuyor. Bu sporlar, yiyeceklerin üzerinde yeşil, beyaz, siyah yahut gri üzere renklerde görünen küf katmanını oluşturuyor. Bilhassa salça üzere nem oranı yüksek besinler, küflerin gelişmesi için ülkü bir ortam sağlıyor. Salçanın küflenmesine neden olan esas faktörler ortasında nem ve oksijen yer alıyor. Su içeriği yüksek bir besin olan salça, küflerin gelişmesi ve yayılması için çok uygundur. Oksijenle temas eden salçada küf oluşumu hızlanıyor. Bu nedenle, salçayı koruma ederken dikkatli olmak gerekiyor. SALÇADA KÜF OLUŞUMU NASIL ÖNLENİR? Salçanızı küçük porsiyonlar halinde saklayarak, her seferinde sırf küçük bir kısmının hava ile temas etmesini sağlamak salçayı sağlıklı tüketmenizi sağlar. Böylelikle, küf oluşumunu yavaşlatmış olursunuz. Salçayı alırken kullandığınız kaşığın pak olmasına dikkat etmelisiniz. Yemek karıştırdığınız kaşığı salça kavanozuna daldırmak çok büyük bir yanılgı olabilir. Bu, salçanın daha süratli küflenmesine neden olabilir. Salçanın üzerine zeytinyağı ekleyerek, havayla temasını kesebilirsiniz. Bu formülle, salçanın küflenmesini önlemiş olursunuz. Küfler, üretim sürecinde de salçaya bulaşabiliyor. Bu nedenle, kaliteli ve muteber markaların salçalarını tercih etmek, küflenme riskini azaltacaktır.