Michelin Yıldızı nedir? Michelin yıldızı nasıl alınır? Michelin Yıldızı alan Türk şefler? Michelin Yıldızı uğursuz mu?

MİCHELİN REHBERİ NEDİR?

Fransız otomobil lastiği üreticisi Michelin şirketi, seyahat edenlere kolaylık sağlamak gayesiyle harita, pozisyon, konaklama ve restoran bilgilerinin yer aldığı birinci rehberini 1900 yılında yayımladı.

1926 yılında ise restoranlara yıldız vermeye başladı.

Böylece rehberin yüksek yıldızlı restoranları “yolculuk etmeye değer” yerler olarak nitelendirilmiş oldu.

Rehber, son yıllarda iş modelini geliştirerek yeni bölgelere ve kentlere açılmaya çalışıyor.

Michelin Rehberi’nin yer aldığı ülkelerde her yıl açıklanan yıldızlar, kullanılan gereçlerin kalitesi, tatların ahengi, pişirme tekniklerinin ustalığı, şefin karakterinin restorana yansıması, menüde vakit içinde istikrarlı bir muvaffakiyet gösterilmesi üzere ögeler göz önüne alınarak restoranlara dağıtılıyor.

Bir Michelin Yıldızı, çok güzel gereçlerin kullanıldığı, yüksek standartta ve belli bir istikrarda yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor.

İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda takdim ediliyor.

Üç Michelin Yıldızı ise mesleğinin doruğunda olan ve yemek pişirme prosedürü bir sanata dönüşen şeflerin yönettiği restoranlara layık görülüyor.

MİCHELİN YILDIZI ALAN TÜRK ŞEFLER

Açıklanan son bilgilerle birlikte Michelin Rehberi’nde Türkiye’den 111 restoran yer almaya başladı.

Şef Fatih Tutak’ın Şişli’de yer alan restoranı “TURK Fatih Tutak” iki Michelin Yıldızı almaya hak kazandı. Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole restoranları ise bir Michelin Yıldızı aldı.

2 Michelin Yıldızı:

  • Fatih Tutak / Fatih Tutak

1 Michelin Yıldızı:

  • Neolokal / Maksut Aşkar
  • Nicole / Serkan Aksoy
  • Mikla / Cihan Çetinkaya
  • Araka / Zeynep Pınar Taşdemir

Bu şefler, Türk mutfağını memleketler arası alanda muvaffakiyetle temsil etmektedir.

MİCHELİN YILDIZI UĞURSUZ MU?

Michelin Yıldızlı restoran ve şef olmanın beraberinde getirdiği zorluklar bulunuyor. Hem yeni bir yıldız kazanma bahtları var hem de mevcut yıldızlarını kaybetme riskiyle karşı karşıyalar.

Yıldız alan restoranların %40’ının kapanması, Michelin yıldızının uğursuz olup olmadığına dair soruları akla getiriyor. Lakin bu niyetler asılsızdır.

Editör notu: Michelin Rehberi, yıllar içinde gastronomi dünyasında değerli bir referans haline gelmiştir. Türk şeflerin ve restoranların bu itibarlı rehberdeki muvaffakiyetleri, Türk mutfağının memleketler arası alanda tanınmasına katkıda bulunuyor. Fakat, Michelin yıldızının getirdiği baskılar ve kapanan restoran oranları, daldaki zorlukları gözler önüne seriyor.

Michelin Rehberi’nin en hoş taraflarından biri, hiç bilmediğiniz bir ülkede yahut kentte tavsiye üzerine gidip şad kalma bahtınızın yüksek olmasıdır. Bilindiği üzere, yıldız almak kolay değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir