Sucukta, kıymalı et ürünlerinde ‘mekanik kıyma’ hilesi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit, tağşiş gıdaları üretenlere yönelik kontrolünde kırmızı et eserlerinde, kanatlı eti kullanımının yaygınlaşması dikkati çekti.

ET ESERLERİNDE TAVUK ETİ KULLANANLAR VAR

Köfte, kebap, sucuk, pide ve lahmacun harcı üzere et eserlerinde tavuk eti kullanımının yanı sıra sucuk üretiminde ‘mekanik ayrılmış kanatlı eti’ tespiti yer aldı. Et eserleri üretiminde mekanik ayrılmış et kullanımı yasak olmasına karşın işletmelerin maliyeti düşürmek gayesiyle kullanmasına Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı tepki gösterdi.

“KASAPTAN ALINAN KIYMADAN KORKMAYIN”

Tavuk, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, hudut, kan pıhtısı ve kas üzere elle ayrıştırılamayan yerlerin çeşitli makineler aracılığıyla kıymaya dönüştürülmesi ile elde edilen mekanik kıymayı kimi işletmelerin maliyeti düşürmek için tercih ettiğini anlatan Yardımcı, şunları söyledi:

“Kasaptan alınan kıymadan korkmayın. Piyasada ‘mekanik kıyma’ ismi altında tavuktan yapılan kıymalar var. Soya fasulyesiyle karıştırılıp satılıyor. Kasap esnafı bunu kullanamaz. Tüketici hazır kıyma almasın. Maliyeti düşürmek için kıymada hileye gerek yok. Kasaptan eti görüp makineden çekilerek kıyma alınsın. Hazır kıyma herkese yasak olmalı.

Üretim müsaadesi yahut farklı izinlere sahip yerlerde de yasaklanmalı. Kıyma etten çekilerek alınsın. Tavuk kemiğinden, kırıntılarından, taşlığından yapılan mekanik kıyma var. Bunları kullanıp ucuza eser satanlar var. Maliyeti düşürmek için kimi firmalar, işletmeler tercih ediyor. Kasaplarda hazır kıyma yasak. Fazla kıyma kullanan işletmeler maliyeti düşürmek için mekanik kıyma kullanıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir